W skrócie
Na wiosnę zachęcam cię do jedzenia świeżych i chrupiących rzodkiewek. Najczęściej szatkuję ją na mandolinie na równe plastry i mieszam z jogurtem. W podobny sposób robię domową mizerię, tylko zamiast ogórków, korzystam z rzodkiewek. Jeżeli pyszna chrupiąca rzodkiewka jest dla ciebie zbyt ostra i nie przepadasz za siarkowym smakiem, to połącz ją ze startym jabłkiem. Dzięki temu surówka będzie znacznie łagodniejsza w smaku. Oto pyszna surówka z rzodkiewki do obiadu.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania surówki z rzodkiewki
Szybka surówka z rzodkiewki – prosty przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie: szczypta cukru.
Do dekoracji:
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekany szczypiorek lub koperek
Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki oderwij od liści, dokładnie oczyść z ziemi, umyj i poszatkuj w plasterki na mandolinie.
- Chrupiące rzodkiewki dodaj do szklanej miski.
- Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę do czosnku.
- Czosnek dodaj do rzodkiewek i wymieszaj.
- Następnie dodaj ocet jabłkowy i trzy łyżki gęstego jogurtu greckiego.
- Surówkę z rzodkiewki dopraw solą i pieprzem.
- Możesz także dodać cukier.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać posiekany koperek.
- Wedle uznania udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Czytaj także:
Wiosenna surówka z rzodkiewek inaczej
Szukasz pomysłu na urozmaicenie prostej surówki z rzodkiewek? Poza wspomnianym wcześniej użyciem startego jabłka możesz sięgnąć po inne warzywa. W szczególności polecam surówkę z rzodkiewki i ogórka, surówkę z rzodkiewki i marchewki, a także połączenie ze sparzonym porem. Co więcej, rzodkiewki świetnie smakują wymieszane z pokrojonym pomidorem i cebulą. W każdej z tych wersji zjesz wyśmienicie smakującą porcję witamin.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?